donderdag 19 oktober 2017

Brood rijzen

Bij het maken van een brood is het rijzen een essentiële fase. Meestal zijn er meerdere rijsperioden. Tijdens het rijzen neemt het volume van het deeg toe . Als deeg niet goed gekneed is zal het niet goed rijzen en zal het eindresultaat een compact brood zijn.


Kneden kan met de hand of machinaal. Ik ben benieuwd hoe jullie brood laten rijzen.

Als je thuis brood maakt en niet beschikt over bepaalde apparatuur wat zijn dan de . Meteen nadat het deeg is gemaakt, laat de bakker het even rusten. Als het deeg nog niet is afgemeten of afgewogen in stukken heet . Let wel op dat je het deeg niet te hoog laat rijzen , dan bestaat de kans dat je brood invalt tijdens het bakken. Reken ongeveer het twee à driedubbele van het. Het rijzen duurt een tijdje. Het moet bij een redelijke temperatuur gebeuren.


Een tijdje staan bij een redelijke temperatuur, betekent dat het deeg vrij veel vocht . Een wit brood lijkt misschien wel wat gewoontjes, maar dat is het zeker niet.

Na het kneden moet je het brood afgedekt laten rijzen. Voornamelijk compact brood of deeg dat niet (goed) wil rijzen. Bij mijn broodbakmixen adviseer ik om het deeg minimaal 6-uur te laten rijzen. Wellicht lijkt het je omslachtig om je brood zo lang te laten . Laat na het bakken het brood goed afkoelen voordat je het verpakt. Er is een truc om het brooddeeg beter te laten rijzen.


Vertalingen in context van hoe we het brood laten rijzen in Nederlands-Engels van Reverso Context: Kom kijken hoe we het brood laten rijzen. Volgens mij kan je je deeg prima op kamertemperatuur laten rijzen , zeker met gist. Je moet wel zorgen dat je begintemperatuur van je deeg in . Dan nog even kort laten rijzen op kamertemperatuur en dan de koelkast in. En zorg voor een langzame rijzing : Hoe langer het brood kan rijzen , hoe dieper de smaak zal zijn en dit zal het afgewerkte brood ook zijn . Hou je daarom niet vast aan de beschreven rijstijd. Op vochtige, warme dagen rijst . Kan iemand mij vertellen waarom je, als je zelf brood bakt, het deeg ná de eerste keer rijzen , het deeg nóg een keertje doorgekneed moet worden?


Ik vind het leuk om zelf brood te bakken, gewoon met een pak broodmix in een bakblik in de oven. Maar die broden rijzen nooit, ze worden . Hiervoor gebruik ik meestal . Probeer niet te veel bloem te gebruiken, want dan wordt het brood taai.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts